”så finns det en 9-årig flicka eller pojke som just nu har nattat sitt syskon och ska lägga en filt över sin berusade förälder som somnat i soffan. Ett barn som är utsatt för försummelse, som vet att just denna julen också blir en jul att minnas med ont i magen”.

Försummelse.

Försummelse innefattar områden såsom:

Hälsa, utbildning, bostad, känslomässig utveckling, näring, trygga levnadsvillkor.

En fiktiv berättelse ( en fallbeskrivning) om hur omsorgssvikt kan se ut:

En anmälan inkommer till en socialtjänst från polis. I polisrapporten står det att polisen blev kallad till en plats, tillsammans med ambulanspersonal. Väl hemma hos en familj visar det sig att mamman har ramlat och slagit sig. Hon sluddrar, kan inte stå upprätt. När polisen kommer till platsen är mamman knappt kontaktbar. I bostaden står det en 9-årig flicka som tittar på när ambulanspersonal försöker hjälpa hennes mamma.

Flickan gråter, hon gråter tyst så att ingen hör henne, ingen ska förstå att hon är ledsen. När polisen kollar runt i lägenheten så upptäcker det ett mycket litet barn som ligger och sover i sin spjälsäng. Det är lillebror, som nyss nattats av storasyster. Mamman som lämnat sina barn för att bara ta EN öl på kvarterskrogen kom hem och var full sådär jättefull som bara hon kan bli. En helt vanlig torsdag. Imorgon är det skola för den 9-åriga flickan. Hon behöver sova. I vanliga falla berättar flickan så brukar hon första lägga lillebror, när hon kommer ut i vardagsrummet kan mamma ha somnat framför tv:n, då brukar jag bara lägga en filt över mamman svarar hon vid frågor om hur hon har det i hemmet.

Ur ett utdrag ur skolans konsultationsdokument står det att den 9-åriga flickan sköter skolan perfekt, hon kommer alltid i tid, har alltid gjort sina läxor. Men hon söker mycket vuxenkontakt. Det står med som en mening som om det är ett bekymmer. Ingen vet hur flickans tillvaro är. Det visar sig att ingen i skolan har frågat henne. Hon är ju en skötsam flicka.

Enligt Socialstyrelsen rapport så ökar antalet orosanmälningar- det berör nu vart tionde barn.

(publicerad, 22-11 -16 kl 08:00, Socialstyrelsen).

Förra året gjordes cirka 422 000 anmälningar till landets socialtjänster om barn som far illa eller som misstänks fara illa.

Nya tendenser är orosanmälningar kring yngre barn i riskzon att hamna i kriminalitet samt utsatthet i sociala medier.

I Socialstyrelsens rapport står det vidare att socialsekreterare nu rapporterar om att de saknar anmälningar gällande omsorgsbrister, det vi kallar försummelse. Det saknas från BCV, förskola och tandvården. Det gör meddelar Socialstyrelsen att det finns behov av att fortsatt betona vikten av att upptäcka och anmäla omsorgsbrister (försummelse), bland de allra yngsta.

Vad händer med ett barn som utsätts för försummelse- jag riskerna är ju många, alldeles för många.

Försummelse är starkt kopplad till psykisk och fysisk ohälsa. Sämre hälsa hos utsatta barn. I Vanvårdsutredningen framkommer det att 87% av barnen utsatts för försummelse i form av otillräcklig omvårdnad, otillräcklig tillsyn eller bristfällig skolgång. Det visade sig att många av de intervjuade också varit utsatta för allvarliga fysiska, psykiska och sexuella övergrepp. Många beskrev ett livslångt lidande präglat av dålig självkänsla och missbruk.

Enligt WHO är försummelse en form av våld mot barn. Barn som lever i försummelse har även ökad risk för annan typ av våld såsom fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.

Vad kan du göra om du misstänker att ett barn far illa?

Vad kan du göra om du känner en 9-årig flicka som verkar ha behov av att få prata med någon vuxen, som söker vuxen kontakt. Hon är långt ifrån ensam om sin hemsituation.

Drygt vart femte barn i Sverige, det blir cirka 430 000 barn, har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. (Rapport från, CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning)

Jag kan bli så ledsen över att vi vuxna av någon anledning inte tänker att ett barn kan ha det svårt när det inte syns på utsidan.  Om jag har några tips? Ja, det har jag. Prata med barn, fråga hur det är hemma, vem hjälper dig med dina läxor? Vad brukar ni äta till middag? Vem lagar den maten? När mamma och pappa ska på fest vem är hos dig då? Vem kan du prata med när du ledsen? Osv osv.

Det är likande frågor som vi på socialtjänsten ställer när vi har ett barnsamtal, men som jag många gånger önskade redan var ställda av personal och andra vuxna som möter barnen i deras hemmiljö. Jag lovar du kommer att få svar.

Det är så svårt att avgöra om ett barn är försummat? Ja, men är det verkligen det. Om du hör att ett syskon nattar ett annat syskon, kväll efter kväll, lämnas utan uppsyn under många timmar, om det inte finns någon vuxen som frågar hur du har haft eller hjälper med läxor, du har inte kläder efter väder och väldigt lite mat hemma. Är det svårt att upptäcka?

Nej, vi har svårt att tänka att vi ska lägga oss i hur andra tar hand om sina barn. Det är varje persons ensak. Men där måste jag direkt protestera. Jag skriver kanske än mer om detta nu inför jul eftersom jag och den 9 åriga flickan vet precis hur ensam man kan vara i en sån här familj. Och det ansvar man kan känna över sina syskon och sin förälder. Hur enormt ensam man som 9-åring kan känna sig mitt bland massor med människor som inte känner till ens hemlighet.

Vi behöver kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt, det är min förhoppning. Det är trots allt att medans ungdomskriminalitet är högst upp på politikers lista för att vinna val och makt, så finns det en 9-åriga flicka eller pojke som just nu har nattat sitt syskon och ska lägga en filt över sin berusade förälder som somnat i soffan. Ett barn som är utsatt för försummelse som vet att just denna julen också blir en jul att minnas med ont i magen.  

Publicerad av livetpasoc

Jag är utbildad socionom och har en magisterexamen i socialt arbete. Jag har arbetat 10 år inom socialtjänsten och arbetar nu som universitetsadjunkt i socialt arbete på Mälardalens universitet, ämne socialt arbete.

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång